Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Sejajar dengan visi sekolah untuk melahirkan modal insan yang cemerlang bukan sahaja dari aspek akademik tetapi juga dari segi sahsiah, maka suatu program orientasi Tingkatan 1 telah diadakan bermula dari 4 Januari hingga 7 Januari 2009.

                Sesuai dengan sekolah berwatak KRS yang dipegang oleh sekolah, program orientasi pada kali ini turut menekankan nilai-nilai KRS dalam kalangan pelajar. Sepanjang orientasi Tingkatan 1, pelajar-pelajar diajar menyanyikan lagu sekolah dan lagu KRS. Pelajar-pelajar juga turut diberi pendedahan mengenai subjek-subjek menengah rendah oleh ketua-ketua panitia. Dalam program ini juga, para pelajar telah diberi asas-asas kawad kaki oleh Cikgu Nurul Nazwa dan Cikgu Bahtia.

                Program yang telah berakhir semalam berjalan lancar. Kerjasama padu telah diberikan oleh semua guru dan pelajar-pelajar Tingkatan 3, 4 dan 5 yang turut membantu perjalanan program. Diharapkan agar nilai-nilai yang telah diterapkan dapat menjadi pedoman pelajar-pelajar Tingkatan 1 untuk menghadapi alam persekolahan yang baru.

Pelajar-pelajar lelaki dalam barisan

Pelajar-pelajar perempuan mendengar arahan ketua platun.