Permulaan

 

a.    Memegang tongkat dalam keadaan rusuk.

 

Tentukan tongkat di atas jari telunjuk dengan jari-jari lain menggenggam kepala tongkat, hujung tongkat menghala ke atas dan rapat pada tangan di sebelah dalam .

 

b.    Memegang tongkat dalam keadaan bimbit.

 

Tentukan pegang di tengah - tengah tongkat dengan tiga jari sebelah bawah, ibu jari di sebelah dalam dan anak jari di sebelah  atas menghala ke dalam, hujung tongkat menghala ke hadapan dan tongkat sama paras  dengan bumi.

 

Pelajaran 1

Sedia (pertunjukan dan penerangan )

Kedudukan anggota sama seperti kedudukan sedia yang biasa dengan tangan kanan pegang tongkat dalam keadaan rusuk dan tentukan tongkat rapat dihadapan dengan bahu .

 

Pelajaran 2

Senang Diri (pertunjukan dan penerangan )

Pergerakan kaki seperti biasa dengan masa yang sama bawa kedua - dua tangan kebelakang dengan tangan kanan terletak diatas tapak tangan kiri jari - jari digenggam rapat hujung tongkat rapat dihadapan bahu kanan .

 

Pelajaran 3

Rehatkan diri ( pertunjukan dan penerangan ) 1-2-3 rehat

Hanya dengan bilangan tiga saat lembutkan pinggang keatas pandang 30 meter kehadapan tongkat tidak berubah dan apabila dapat hukuman sehingga mendapat hukuman yang lain.

 

Pelajaran 4

Sedia daripada senang diri ( Penerangan dan pertujukan )

 

Angkat kaki kanan ke hadapan bengkokkan lutut  dan hentak di sebelah kaki kiri dalam masa yang sama bawa kedua-dua tangan dan tongkat sampai dalam kedudukan sedia yang betul.


Pelajaran 5

Kepit tongkat dari rusuk tongkat ( 2 Pergerakan)

1. Latihan tongkat dengan nombor KEPIT TONGKAT SATU. Dengan kepantasan tangan kanan bawa tongkat ke ketiak kiri hujung tongkat ke belakang dalam masa yang sama angkat sedikit tangan kiri untuk membolehkan tongkat dibawa ke ketiak dan terus kepit tongkat, tangan kanan masih memegang kepala tongkat.

 

2. Skuad Dua. Dengan pantas bawa tangan kanan ke rusuk kanan.

Pelajaran 6

Rusuk tongkat dari rusuk tongkat ( 2 Pergerakan)

Dengan pantas tangan kanan tangkap kepala tongkat ke kedudukan tongkat dan anggota lain tidak berubah.

Pelajaran 7

Bimbit tongkat dari rusuk tongkat ( 2 Pergerakan )

Latihan tongkat dengan nombor

" Bimbit tongkat satu" dengan pantas bawa tangan kiri ke hadapan dan  tangkap di tengah-tengah tongkat, tangan paras dengan bumi, rapat pada badan, dalam masa yang sama lepaskan pegangan tangan kanan dan tangkap di tengah-tengah tongkat di bawah pegangan tangan kiri atau siku ke belakang tongkat rapat pada rusuk kanan, hujung tongkat tegak ke atas.

 

Skuad dua. Dengan pantas bawa tangan kanan ke rusuk kiri.

Pelajaran 8

Kepit tongkat dari bimbit ( 2 Pergerakan )

Latihan tongkat dengan nombor - kepit tongkat 1 . Dengan kekuatan tangan kanan bawa tongkat pada kepitan ketiak dalam masa yang sama tangan kiri angkat sedikit untuk membolehkan tongkat  dikepit , tentukan tongkat sama paras.

 

Skuad dua. Dengan pantas bawa tangan kanan ke rusuk kanan.

Pelajaran 9

Bimbit tongkat dari kepit tongkat ( 2 Pergerakan)

Latihan tongkat dengan nombor- bimbit tongkat satu. Dengan kekuatan tangan kanan bawa tongkat tegak dan rapat dirusuk kanan dengan pantas, lepaskan pegangan tangan kanan dan tangkap kepala tongkat dengan masa yang sama tangan kiri melintang di hadapan badan dan tangkap di tengah-tengah tongkat tangan kiri sama paras dengan bumi dan rapat pada badan.

 

Skuad dua.

Dengan pantas bawa tangan kiri ke rusuk kiri

Pelajaran 10

Jalan dan berhenti dalam rusuk ( pertunjukan dan penerangan )

Apabila mendapat hukuman cepat jalan dengan pantas langkah kaki kanan sejauh 30 inci dan pacak tumit dalam masa yang sama lenggang tangan kiri ke hadapan seberapa yang boleh tentukan tongkat rapat dengan tangan dan terus berjalan biasa 120 langkah seminit. Apabila mendapat hukuman berhenti, berhenti seperti biasa dengan betul.

Peringatan:

Pergerakan ini dilakukan apabila berjalan  dalam jarak dekat sahaja

Pelajaran 11

Berjalan tongkat dalam keadaan bimbit dari rusuk tongkat dan berhenti tongkat sampai kedudukan rusuk tongkat ( Pertunjukan dan penerangan)

1. Apabila dapat hukuman "cepat jalan " langkah kaki kanan sejauh 30inci pacak tumit dalam masa yang sama buat pergerakan pertama bimbit tongkat dari rusuk. Dengan tidak mengubah kedudukan tongkat dan kedua-dua tangan langkahkan kaki kiri sejauh 30 inci pacak tumit (berteriak check).

 

Langkah kaki kanan ke hadapan sejauh 30 inci pacak tumit dengan  masa yang sama bawa tongkat ke kedudukan bimbit dan bawa tangan kiri ke rusuk kiri ke hadapan sejauh 30 inci pacakkan tumit                ( berteriak diam). Langkah kaki kanan ke hadapan sejauh 30 inci, pacakkan tumit dengan masa yang sama lenggang tangan kiri ke belakang dan tongkat ke hadapan dan terus berjalan 120 langkah satu minit.

 

2. Apabila dapat hukuman berhenti seperti biasa dengan betul dan buat pergerakan rusuk tongkat dari bimbit dengan membilang masa 40 pergerakan seminit

 

 

Ingatan:

 

Kalau dalam berjalan tongkat dalam keadaan bimbit dan hendak ke belakang apabila "cek potong"  bawa tongkat tegak ke hadapan bahu kanan siku rapat pada rusuk dan apabila maju kaki kanan, bawa tongkat turun dan majukan kaki lenggang tongkat ke hadapan dan seterusnya

Pelajaran 12

Berjalan tongkat dalam keadaan bimbit dari kepit tongkat sampai kedudukan kepit semua ( pertunjukan dan penerangan )

1.Apabila mendapat hukuman cepat jalan langkahkan kaki kanan sejauh 30 '' pacak tumit kedudukan tongkat tidak berubaah ( berteriak tangkap diam ), langkah kaki kiri kehadapan sejauh 30 " pacak tumit dengan masa yang sama bawa tongkat dalam kedudukan membawa tangan kiri rapat  maju kaki kanan ke hadapan dengan masa lengang tangan kiri ke belakang dan tongkat ke hadapan sebebrapa yang boleh dan terus berjalan 120 langkah seminit.

 

2. Apabila dapat hukuman " henti ". Berhenti seperti biasa dengan betul  dan buat dua pergerakan  kepit tongkat dari bimbit dengan membilang masa 40 pergerakan seminit.

 

Ingatan:

 

Pergerakan ini boleh dilakukan berjalan dari keadaan rusuk tongkat. Apabila berhenti sampai dalam kedudukan kepit tongkat. selalunya dilakukan semasa pergi berjumpa dengan pegawai dengan tujuan hendak memberi hormat dahulu bercakap tongkat mesti dalam keadaan kepit.

Pelajaran 13

Hadapan hormat masa berhenti sama ada, tongkat dari rusuk atau bimbit .( 6 penggerakan )

'Hormat dengan nomrbor -Kehadapan hormat satu ' dengan pantas bawa tongkat  ke kepitan ketiak kiri ,tangan kiri rapat di rusuk kiri manakala tongkat menghala ke hadapan .

Skuad dua .    

Dengan pantas bawa tangan kanan merusuk kanan .

Skuad tiga .   

Dengan tidak mengubah kedudukan tongkat dan tangan kiri bawa tangan kanan ke rusuk tangan .

Skuad empat .

Dengan tidah mengubah  kedudukan tongkat dan tangan kiri bawa tangan kanan kerusuk kanan .

Skuad lima .    

Dengan pantas tangan kanan tangkap ditengah - tengah tongkat (jika hendak pergi bimbit ) atau kepala tongkat (jika hendak pergi rusuk ) .

Skuad enam .    

Dengan pantas bawa tongkat sampai kedudukan bimbit tongkat atau rusuk tongkat yang betul .

Pelajaran 14

Hadapan hormat masa cepat jalan

Apabila dapat hukuman ' hormat, hormat kehadapan hormat' , hukuman diberi sama seperti hukuman berhenti dan lakukan pergerakan berhenti dengan betul dan lakukan pergerakan kepit tongkat kemudian berhenti 2 kali, apabila bawa (potong ) tangan kanan kedudukan sedia dari hormat yang kedua tangan kiri dengan pantas tangkap bahagian kepala tongkat empat jari disebelah luar ibu jari disebelah dalam.kemudian pusingkan kebelakang membuat pergerakan ini membilang masa 40 pergerakan seminit , langkahkan kaki ke hadapan tangan kanan tangkap pada tongkat pada masa yang sama bawa tangan kiri ke  kedudukan sedia .

Dengan tidak mengubah kedudukan tongkat dan tangan kirti langkahkan kaki kanan ke hadapan sejauh 30 " pacak tumit. ( berteriak diam ).

Langkahkan kaki kiri ke hadapan dengan masa yang sama bawa tongkat ke  pada bimbit atau kepit .

Dengan tidak mengubah kedudukan tongkat dan tangan kiri, langkahkan kaki kiri ke hadapan sejauh 30" pacak tumit masa yang sama lenggangkan kedua-dua tangan ( berteriak lenggang )

 

Ingatan:

Boleh dilakukan tongkat dalam keadaan bimbit atau rusuk.

Pelajaran 15

Bersurai dan keluar baris ( Pertunjukan dan penerangan )

Tongkat dalam rusuk .

a. tidak ada pegawai :

pusing kekanan dengan betul dan terus berjalan 3 langkah baru bersurai dari barisan .

b. ada pegawai :

Pusing kekanan kedua buat pergerakan kepit tongkat dan hormat bawa (potong ) tangan ke kedudukan sedia .Maju kaki kiri tangan kanan dengan pantas tangkap tongkat dan seterusnya buat seperti pelajaran 10 para D ( b )

c.Bersama kumpulan senjata : Pusing ke kanan dengan masa yang sama bawa tongkat kepada kepit ke ketiak kiri , hentak kaki ....... masa yang sama bawa ( potong ) tangan kanan sampai ke kedudukan sedia dan seterusnya buat seperti pergerakan para ( A & B ) di atas.

 

Pelajaran 16

Hormat ke kanan  / kiri masa cepat jalan ( 9 Pergerakan )

1.    'Hormat dengan nombor ke kanan / ke kiri hormat satu '.Hukuman diberi diatas kaki kiri sampai kebumi,langkah kaki kanan kehadapan sejauh 30 '' pacak tumit dengan masa yang sama bawa kedua - dua tangan rapat ke peha dan tongkat masih bimbit . ( berteriak cek ) langkah kaki kiri kehadapan sejauh 30'' pacak tumit dengan masa yang sama dengan pantas bawa tongkat,kepada kedudukan kepit sebelah kiri ( berteriak kepit ).

 

2.     Skuad dua. Langkah kaki kanan kehadapan sejauh 30'' pacak tumit anggota lain tidak berubah ( berteriak cek ) langkah kaki kehadapan sejauh 30'' pacak tumit dengan masa yang sama bawa tangan kanan ke kedudukan sedia berteriak ( potong ) .

 

3.     Skuad tiga. Langkah kaki kanan ke hadapan sejauh 30'' pacak tumit anggota lain tidak berubah ( berteriak cek ) dan langkah kaki kiri ke hadapan sejauh 30'' pacak tumit masa yang sama pusingkan kepala ke kiri /ke kanan 90 darjah dengan pantas bawa tangan kanan sampai ke kedudukan hormat yang betul (berteriak hormat ).

 

4.     Skuad empat. Langkah kaki kanan ke hadapan sejauh 30'' pacak tumit dan langkah kaki kiri ke hadapan 30'' pacak tumit, kedudukan hormat tidak berubah  ( berteriak 4-5 )

 

5.     Skuad enam . Langkah kaki kanan ke hadapan sejauh 30 " pacak tumit dengan masa yang sama pusingkan kepala ke hadapan               dan dengan pantas bawa tangan ke kedudukan sedia.                                         ( berteriak potong )

 

6.     Skuad tujuh. Langkah kaki kiri ke hadapan sejauh 30 " pacak tumit dengan masa yang sama  tangan kanan tangkap di tengah-tengah bahagian tongkat tentukan tangan dan siku tangan kanan rapat pada badan ( berteriak tangkap).

 

7      Skuad lapan. Langkah kaki kanan.......... tumit anggota lain tidak berubah ( berteriak cek ) dan langkahkan lagi kaki kiri 30 " ke hadapan pacak tumit masa yang sama dengan pantas tangan kanan bawa tongkat ke rusuk kanan tongkat dalam keadaan bimbit                                    ( berteriak turun)

 

8.      Skuad sembilan. Langkah kaki kanan ke hadapan sejauh 30 " pacak tumit, anggota lain tidak berubah ( berteriak cek ) dan langkah lagi  kaki ke hadapan sejauh 30 " pacak tumit pada masa yang sama lenggangkan tangan kanan  ke hadapan tongkat sama rata dengan tali pinggang dan tangan kiri ke belakang terus berjalan                                ( berteriak lenggang )

 

Kesalahan - kesalahan biasa:

1.Tidak meletak tongkat dengan mendaftar di bawah ketiak .

2.Tidak menggenggam pada tempat timbangan selepas memberi hormat .

Pelajaran 17

Kalih tongkat dari rusuk untuk doa selamat dan memberi 3 kali ......( 2 pergerakan )

a.Kalih tongkat dengan nombor

   Skuad satu

Apabila mendapat hukuman kalih tongkat dengan tangan kanan bawa tongkat ke tengah - tengah badan dengan masa yang sama tangan kiri tangkap tongkat dengan dua jari di bawah, ibu jari di depan dan anak-anak jari di dalam.

 

Skuad dua

Dengan pantas tangan kanan lepaskan tongkat tarik ke sebelah jahitan seluar di sebelah kanan, dan pada masa yang sama tangan kiri bawa tongkat ke sebelah rusuk kiri, lain-lain anggota diam.

Pelajaran 18

Kalih tongkat daripada doa selamat/ 3 kali sorak ( 2 pergerakan )

Kalih tongkat dari doa selamat / 3 kali sorak sama dengan  pelajaran 17 cuma berlainan tangan.

Pelajaran 19

Baring tongkat dari rusuk ( 3 pergerakan)

A. Baring tongkat dengan nombor

     Skuad satu,

Dengan pantas tangan kiri tangkap di tengah-tengah tongkat, siku rapat pada badan dengan  masa yang sama tangan kanan tangkap di tengah-tengah tongkat di bawah tangan kiri siku kanan bengkok ke belakang.