Pembangunan Organisasi - Pembangunan Kendiri

Untuk membangunkan sebuah organisasi, semua individu adalah berperanan. Kerajaan Melayu Melaka mencapai zaman kemuncaknya semasa pemerintahan Sultan Mansur Syah dengan dibantu oleh Bendahara Tun Perak dan pembesar-pembesar lain yang bijaksana. Kejatuhan bermula semasa pemerintahan Sultan Mahmud Syah dengan sikapnya yang tidak elok.

Analogi di atas jelas menggambarkan, di dalam sesebuah organisasi, untuk membangunkannya, semua individu adalah berperanan. Setiap daripada individu perlu peka dan faham tanggungjawab masing-masing. Namun untuk menjatuhkan sesebuah organisasi, seorang individu sahaja sudah mencukupi. Sejarah sendiri telah membuktikan banyak kerajaan yang jatuh akibat individu-individu tertentu.

Maka dengan itu, pada 26 Jun, SMK Teluk Bahang telah mengadakan suatu LDP di bawah tajuk PRoD - Pembangunan Organisasi. LDP kali ini dikendalikan oleh pengetua sendiri, Encik Abdul Rashid bin Abdul Samad dengan dibantu oleh PK Pentadbiran, Puan Zaleha dan kaunselor, Puan Hanita dan dihadiri oleh semua guru. LDP dimulakan dengan pengenalan kepada PRoD oleh tuan pengetua. Selepas itu, Puan Hanita telah mengadakan satu aktiviti mengenal diri sendiri berdasarkan warna kegemaran dan lain-lain.

Seterusnya, pengetua mengambil alih dengan memperincikan lagi tentang peranan dan tanggungjawab yang perlu dimainkan oleh setiap individu untuk membangunkan organisasi sekolah khususnya. LDP pada pagi ini bukan semata-mata ceramah sahaja tetapi turut diselitkan dengan LDK. Banyak input-input terbaru dan menarik yang diperolehi daripada slot sepanjang 4 jam ini.

Semoga apa yang diperolehi semasa LDP ini akan menjadi panduan dan ingatan kepada semua guru semasa menjalankan tugas.

Klik untuk gambar-gambar lain


Articles Categories

Kaunter Pelawat

3225652
TodayToday215
YesterdayYesterday1535
This WeekThis Week5074
This MonthThis Month31671
All DaysAll Days3225652
54.144.57.183

Makluman

Blog Panitia Pendidikan Islam boleh dilayari di http://pismktbg.blogspot.com
Pelbagai bahan rujukan dan koleksi soalan Pendidikan Islam dan Tasawur Islam boleh didapati di blog ini.