Sambutan Hari Guru 2011

 

Setiap tahun para warga pendidik akan menyambut Sambutan Hari Guru pada 16 Mei. Pada tahun ini, Hari Guru akan disambut pada 18 Mei di SMK Teluk Bahang dengan tema Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara.

Jika dilihat pada tema ini secara halus, maka nampak dengan jelas bahawa tugas guru semakin mencabar. Kerana sebagai penjana transformasi (perubahan) pendidikan negara, para pendidik perlu memikul semua perancangan pendidikan yang telah dirancang oleh kerajaan. Dalam erti kata lain, apa sahaja perancangan yang telah dirancang oleh kerajaan sebagai pembuat dasar perlu dilaksanakan dengan sebegitu sempurna agar apa yang tersirat dalam tema Hari Guru pada tahun ini dapat dicapai.

Jika tahun lalu semua guru berpakaian hitam dan putih, pada tahun ini semua warga di SMK Teluk Bahang seakan kembali ke zaman Kesultanan Melayu. Majlis dimulakan dengan semua pentadbir duduk di atas pentas yang telah dihias seperti singgahsana Sultan (hasil sentuhan Cikgu Zaidi) sebelum 'pembawa utusan' diarak masuk dengan tandu untuk menyampaikan watikah.

Formaliti Hari Guru tidak lengkap tanpa pembacaan ucapan daripada Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan kita. Selepas itu, guru-guru terlibat dalam acara sukan dan permainan serta jamuan Hari Guru yang dianjurkan oleh kelas masing-masing. Pada hari ini juga, telah dilancarkan Skuad Ragbi sekolah.

 


Articles Categories

Kaunter Pelawat

3227633
TodayToday958
YesterdayYesterday1238
This WeekThis Week7055
This MonthThis Month33652
All DaysAll Days3227633
54.145.117.60

Makluman

Blog Panitia Pendidikan Islam boleh dilayari di http://pismktbg.blogspot.com
Pelbagai bahan rujukan dan koleksi soalan Pendidikan Islam dan Tasawur Islam boleh didapati di blog ini.